vrijdag 1 maart 2013

Gegratineerde bloemkoolschotel


  • 1 bloemkool
  • 1 kg aardappelen (vastkokend)
  • 40 g bloem
  • 40 g goede boter
  • 500 ml volle melk
  • zout
  • peper en nootmuskaat
  • 150 g + 50 g gemalen emmentaler
  • paneermeel 
  1. Kuis de bloemkool en verdeel in roosjes.
  2. Kook de bloemkool in licht gezouten water.
  3. Giet de bloemkool af en verfris onmiddellijk onder koud stromend water.
  4. Schil de aardappelen en snij in blokjes.
  5. Kook ze eveneens in licht gezouten water gaar en giet af.
  6. Laat de boter smelten maar niet kleuren.
  7. Meng er de bloem onder. 
  8. Laat een 2-tal minuten drogen op een zacht vuur, eveneens zonder kleuren.
  9. Giet er nu al roerend met een klopper de koude melk onder.
  10. Kruid met zout, peper en nootmuskaat. 
  11. Breng al roerend aan de kook zodoende je een mooie gebonden saus krijgt.
  12. Laat een minuutje doorkoken. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
  13. Zet van het vuur en meng er de 150 g kaas onder.
  14. Meng de groenten met de kaassaus en verdeel over een ovenschotel.
  15. Strooi er de overige kaas over en verdeel er wat paneermeel op.
  16. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C en gratineer indien nodig onder de grill.

Geen opmerkingen: